Άνθρωποι από ατόφιο χρυσάφι (London 2012)

Έλληνες Παραολυμπιονίκες

Έλληνες Παραολυμπιονίκες

Βλέποντας τις επιτυχίες των ελλήνων αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και τη διοργάνωση γενικότερα, ασχέτως εθνικοτήτων και μεταλλίων, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις και οπτικές μέσα στη σύγχρονη εμπορευματοποιημένη κοινωνία των «λαμπερών» προτύπων.

Η προσπάθεια αυτών των παιδιών αν και δεν αποτελεί δημοφιλές τηλεοπτικό προϊόν, ούτε αντικείμενο επικερδούς εμπορικής εκμετάλλευσης, δημιουργεί ένα λαμπρό παράδειγμα με πολλαπλή σημασία.

Οι αθλητές αυτοί συμβολίζουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης που θριαμβεύει παρά τις αντιξοότητες, το ψυχικό σθένος ατόμων που δεν σταματούν να ζουν εξαιτίας ενός προβλήματος που δυσκολεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ίδια τους τη ζωή.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα της κρίσης, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, οι παραολυμπιονίκες αποτελούν μία διαρκή υπενθύμιση ότι η επιμονή και η προσπάθεια μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός, Ελένη Κορδαλή, Πασχάλης Σταθελάκος, Χρήστος Ταμπαξής Αριστείδης Μακροδημήτρης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Αλεξάνδρα Δήμογλου, Παύλος Μάμαλος, Ανθή Καραγιάννη, Μανώλης Στεφανουδάκης και οι υπόλοιποι αθλητές που απλά πήραν μέρος, μπορεί να μην είναι τόσο διάσημοι αθλητές, όπως για παράδειγμα ο φιλάργυρος και κακομαθημένος Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως αξίζουν την προσοχή όλων, αφού αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση.
Οι εμπορευματοποιημένες κοινωνίες κατασκευάζουν αστέρες, με τάση προς την τελειότητα και την αρτιότητα, που υπερισχύει έναντι οποιοδήποτε άλλου εσωτερικού χαρακτηριστικού. Αποθεώνονται οι επιτυχημένοι αθλητές, ασχέτως εάν έχουν ως στήριγμα θεμιτά και αθέμιτα μέσα ή αν τσαλαπατούν βασικές ανθρώπινες αξίες, παρομοιάζοντας ανθρώπους ως… φαγητό για τα κουνούπια.

Οι αθλητές των Παραολυμπιακών μπορεί να πήραν χρυσό, αργυρό, χάλκινο μετάλλιο ή απλά να συμμετείχαν. Δεν παίζει ρόλο. Αποτελούν χρυσό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης προς όλους όσους η ζωή τα έφερε καλύτερα. Ας μην τους δοξάσουμε, δεν το αναμένουν.

Ας δείξουμε απλά πως ακολουθούμε το παράδειγμά τους.

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr