Πελέ: “Πλέκοντας” το εγκώμιο του… εαυτού του

The Second Ball - Pele

The Second Ball – Pele

Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται σχετικά με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών και οι απόψεις των φιλάθλων ως προς αυτό διίστανται. Παλαιότερα, η συζήτηση αφορούσε δύο.

Τον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Πελέ. Εδώ και μερικά χρόνια, πάντως, από τότε, δηλαδή, που ο Λιονέλ Μέσι άρχισε να μεσουρανεί με την παρουσία του εντός των αγωνιστικών χώρων, έχει προσθέσει και το δικό του όνομα ανάμεσα στους υποψήφιους.

Εσχάτως δε, ο Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ κάνει, επίσης, εκπληκτικά πράγματα στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, ωστόσο δεν πραγματοποιήσει ακόμη το «άλμα» για τη Γηραιά Ήπειρο.

Τη δική του άποψη για το ζήτημα εξέφρασε ένας εξ αυτών, ο Πελέ, τοποθετώντας τον εαυτό του στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Εξαιρετικά ήταν τα λόγια του και για τον νεαρό συμπατριώτη του, καθώς σύμφωνα με τις δικές του προβλέψεις στοίχημα του Νεϊμάρ θα πρέπει να είναι να γίνει καλύτερος από τον Μαραντόνα και τον Μέσι και το μόνο που μένει είναι να φανεί, αν ο ποδοσφαιριστής της Σάντος θα επιβεβαιώσει τα προγνωστικά του.

Ο «μάγος της μπάλας» στάθηκε, επίσης και στην τεχνολογία, η οποία κατά τη δεκαετία του ’60, όταν, δηλαδή, αγωνιζόταν ο ίδιος δεν ήταν σύμμαχός του.

«Ο Μαραντόνα ήταν ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά όχι ο καλύτερος. Χρησιμοποιούσε μόνο το αριστερό του πόδι, ενώ σχεδόν καθόλου το κεφάλι. Πόσα γκολ πέτυχε στην καριέρα του με κεφαλιά, μπορείτε να μου πείτε; Ο Μέσι είναι αντίγραφο του Μαραντόνα.

Ισχύει για αυτόν ό,τι είπα και για τον Ντιέγκο.

Ο Νεϊμάρ είναι τρομερός παίκτης. Μειονέκτημά του είναι πως σε κάποιες στιγμές δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Με τη σημερινή τεχνολογία όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν έναν παίκτη. Αν, μάλιστα, βάλει ένα γκολ και στείλει ένα φιλάκι στην κάμερα, αμέσως γίνεται αντικείμενο λατρείας. Στην εποχή μου έπρεπε να παίξω σε όλες τις γωνιές του πλανήτη για να με μάθουν οι φίλαθλοι. Αν ήθελα να γίνω ακόμα πιο γνωστός, θα έπρεπε να παίξω στη Σελήνη», ήταν τα λόγια του.

email