Ένταση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Φ. Κουβέλης-Αντ. Σαμαράς-Ευ. Βενιζέλος

Φ. Κουβέλης-Αντ. Σαμαράς-Ευ. Βενιζέλος

Παραμονή της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (Πέμπτη στις 13:00) ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ιδιαίτερα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, επί του οποίου οι συζητήσεις με την τρόικα έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Στο ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν δυσφορία για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, λέγοντας ότι αφενός δεν υπάρχει πίεση προς τους υπουργούς να παραδώσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους και, αφετέρου, γιατί δεν υπήρχε προεκλογικά επαρκής προετοιμασία των ισοδυνάμων που πρότεινε η ΝΔ.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε το απόγευμα την κυβέρνηση να «βρει τώρα έστω 2 δισ. από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο», προσθέτοντας πως τότε η ΝΔ «δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος».

Η απάντηση ήρθε προσεκτικά διατυπωμένη από τη Ρηγίλλης -και όχι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει την εικόνα ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στους εταίρους: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν την κάθε τους λέξη».

Το βράδυ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα ενημέρωσης, καθώς μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν υπάρχουν στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί γραπτώς στους κυβερνητικούς εταίρους.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, υπάρχει ζήτημα ανατροπής της εσωτερικής κατανομής των μέτρων: Αρχικά, όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε προταθεί να εξευρεθούν 6 δισ. από μισθούς και συντάξεις, 1 δισ. ευρώ από επιδόματα και 4,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικές παρεμβάσεις (σε Υγεία, υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ.)

Εντούτοις, όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι από τα 7,5 δισ. που έχουν γίνει αποδεκτά από την τρόικα, τα 6 είναι από μισθούς και συντάξεις, το 1 δισ. από επιδόματα και μόλις 500 εκατομμύρια από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Όταν ρωτήσαμε, είπε ο κ. Σαχινίδης, που θα βρεθούν τα υπόλοιπα, τους δόθηκε η απάντηση ότι το 1 δισ. ευρώ ενδέχεται να προέλθει από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας την αντίδραση των εκπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια για έλλειψη πληροφόρησης υπάρχει και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, όμως το κόμμα του Φώτη Κουβέλη κρατά προς το παρόν χαμηλούς τόνους.

Αμέσως μετά την τελευταία σύσκεψη με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε μέσω κύκλων στην κριτική, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας: «Δεν καταλαβαίνουμε την γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί 8,5 -9,5 δισ. και ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χείρα βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια».

Η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Πέμπτη θα γίνει στις 13:00, πιθανότατα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Κατόπιν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ρώμη είτε την Πέμπτη το απόγευμα είτε την Παρασκευή το πρωί για να συναντήσει τον Μάριο Μόντι και να έχει συνομιλίες και με άλλους Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς όπως της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ουγγαρίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου -και αφού θα έχει συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο- πριν οι πολιτικοί αρχηγοί συναντηθούν εκ νέου την Κυριακή, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων.

email
Πηγή άρθρου: in.gr