Όλα στο τραπέζι υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων, το μήνυμα Μοσκοβισί

Αντ.Σαμαράς μαζί με τον κ.Μοσκοβισί

Είναι επίσκεψη φιλίας που εκδηλώνεται μάλιστα «σε δύσκολες στιγμές», είπε, προσθέτοντας ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής ήταν επιθυμία και του Γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ.

«Μετά την τήρηση των δεσμεύσεων, το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την ελληνική κατάσταση είναι ανοιχτό» ήταν η απάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερωτήσεις για τη θέση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, νέα αναδιάρθρωση του χρέους και γενικά κινήσεων των εταίρων για την στήριξη της Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συναντήσεων του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και τους υπουργούς Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη.

«Η Γαλλία αγωνίζεται να μη θιγεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο φίλο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον αρμόδιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπουργό Κωστή Χατζηδάκη»» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας είναι εκ των ων ούκ άνευ.

Η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης, την οποία -όπως τόνισε- διαπίστωσε στις επαφές του, πρέπει να μετατραπεί σε πράξεις, η λέξη-κλειδί είναι η αποφασιστικότητα, είπε.

«Η Γαλλία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά με την Ελλάδα, επιθυμούσε την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ και σήμερα η Γαλλία αγωνίζεται για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Π.Μοσκοβισί, που ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι η παρουσία του στην Αθήνα είναι σημαντική, για τον ίδιο, για τη Γαλλία.

Είναι επίσκεψη φιλίας που εκδηλώνεται μάλιστα «σε δύσκολες στιγμές», είπε, προσθέτοντας ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής ήταν επιθυμία και του Γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ.

Πάντως σε ερώτηση του ΑΜΠΕ για ενδεχόμενη θετική αναφορά στην Ελλάδα, στις εργασίες του άτυπου Eurogroup αύριο (Παρασκευή) στη Λευκωσία, απάντησε ότι «είναι πρόωρο».

Απαιτούνται πράξεις

Ο Π.Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση» να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που διαπίστωσε, «τόσο κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Παρίσι, όσο και σήμερα», αλλά «αυτό που θέλουμε» τόνισε «είναι η βούληση να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που θα επικυρωθεί από το Eurogroup και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Η αίσθησή μας είναι ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Πιστεύω αυτή η αποφασιστικότητα να μη χαθεί», είπε εμφατικά.

Επανερχόμενος στη λέξη «αποφασιστικότητα», είπε ότι «σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, εκσυγχρονισμό της οικονομίας».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια και στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσω της task force, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, υπογράμμισε.

Τόνισε εκ μέρους και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι «είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ελπίδα, αν υπάρξει δικαιοσύνη, και ανάκαμψη και αναφέρθηκε στην έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει “φως στο τούνελ”».

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη ζητάει σεβασμό των δεσμεύσεων, είπε, πρέπει να δούμε και την οικονομική ανάκαμψη, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, αλλά μια καλύτερη ζωή των Ελλήνων.

Σκληρά τα μέτρα, αλλά…

Ερωτηθείς πολλές φορές για τα μέτρα λιτότητας, αρνήθηκε να μπει «σε θέματα εσωτερικής πολιτικής», αναφερόμενος πάντως στον χαρακτηρισμό του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι «απαραίτητα».

Ερωτηθείς ειδικά για το αν θεωρεί τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αναπόφευκτες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο Γάλλος υπουργός απάντησε ότι «αφήνει την Τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα».

Παρόμοια ήταν και η αντίδρασή του όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω την τάδε ή την δείνα απόφαση» όμως «η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί».

Ενίσχυση διμερών σχέσεων

Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι με Γάλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τον διαβεβαίωσαν ότι είναι δεμένοι με τη χώρα μας και επιθυμούν να παραμείνουν.

Αποφασίσαμε μάλιστα, πρόσθεσε, να ενισχύσουμε τους εμπορικούς δεσμούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε ειδική ερώτηση για τις κινήσεις αποχώρησης γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχει την «αντίθεση αίσθηση» ότι «οι γαλλικές επιχειρήσεις θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να μετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», ενώ τοποθέτησε τις κινήσεις αυτές στο περιβάλλον αναδιάρθρωσης που υπάρχει στην ελληνική αγορά.

«Πιστεύω ότι θα παραμείνουν και θα εμπλακούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε καλό δρόμο η ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης

Ερωτηθείς ο κ. Μοσκοβισί αν οι πολιτικές της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πείσουν τις αγορές απάντησε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί θετικό ότι άρχισαν να αντιμετωπίζονται συνολικά τα προβλήματα, όπως είναι η δημιουργία του μηχανισμού ESM και η απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά κρατικών ομολόγων από τις χρεωμένες χώρες.

Κι αυτό, όπως είπε, αποτυπώθηκε στις αγορές.

Εξέφρασε την επιθυμία της Γαλλίας για συνέχιση της υλοποίησης των αποφάσεων της 28ης Ιουνίου με την τραπεζική ένωση, ώστε «να πετύχουμε την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών».

«Δεν είναι εύκολο αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι στην πορεία για την ανεύρεση διαρθρωτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «αβεβαιότητα», λέγοντας ότι αυτό «που πάνω απ΄όλα τιμωρεί την ευρωζώνη», είναι «η έλλειψη προβλεψιμότητας στον ορίζοντα», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν αφήσουμε την κρίση πίσω μας θα υπάρξει εμπιστοσύνη και επενδύσεις».

Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο μέλλον της Ευρώπης, που μπορεί να αποτελέσει «ένα μοναδικό μοντέλο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Πιστεύω στο ευρωπαϊκό μοντέλο» τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας ότι «η σταθερότητα και η ανάπτυξη δεν είναι δύο αντίθετες έννοιες, αλλά μπορούν να πάνε χέρι-χέρι».

email
Πηγή άρθρου: in.gr