Παγώνει οριστικά η αύξηση της θητείας

Ελληνικός Στρατός

Ελληνικός Στρατός

Στον πάγο μπήκε το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, όπως είχαν εισηγηθεί στο παρελθόν τα Γενικά Επιτελεία προς τον υπουργό Άμυνας : «Οι νέοι μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα, δεν θα τους φορτώσουμε τώρα και τρεις μήνες επιπλέον θητεία», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα».

Το πάγιο αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας στο θέμα της αύξησης, κατά τρεις μήνες ,της στρατιωτικής θητείας επανήλθε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά τότε συμφωνήθηκε ότι την απόφαση και το κόστος θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές. Η κυβέρνηση ωστόσο που στηρίζεται από τα τρία κόμματα αποφάσισε να μην ανακινήσει θέμα αύξηση της θητείας. Κάθε φορά ωστόσο που ανακινείται το θέμα σημειώνονται οξύτατες αντιδράσεις από τις νεολαίες όλων των κομμάτων, κάνοντας τους αρμόδιους να το ξανασκεφθούν.

Κατά τον υπουργό μία αύξηση της θητείας θα πρέπει να γίνει με μεθοδευμένο, καλά μελετημένο τρόπο «και όχι επιπόλαια», όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να δώσει παράλληλα και ορισμένα κίνητρα στους κληρωτούς. Το θέμα όμως είναι ότι όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει τα επιτελεία υπάρχει ήδη η σχετική μελέτη, η οποία, όπως φαίνεται οδεύει προς το ψυγείο. Οι στρατιωτικοί στις εισηγήσεις τους επικαλούνται την ανάγκη για επαρκή στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και την οικονομική κρίση, αφού περιορίζεται ο αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών. Παρά ταύτα, όπως αναφέρουν, και εάν ακόμα παραμείνει η θητεία στους εννέα μήνες, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να θιγεί.

>Εκείνο, ωστόσο που έχει σημασία είναι ότι το «πάγωμα» της απόφασης για την αύξηση της θητείας οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στην οικονομική κρίση, αφού για τρεις μήνες επί πλέον θητεία, απαιτούνται πολλές δαπάνες.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr