Οι Ιάπωνες θα γνωρίσουν τον Ελ Γκρέκο

Οι Ιάπωνες θα γνωρίσουν τον Ελ Γκρέκο

Οι Ιάπωνες θα γνωρίσουν τον Ελ Γκρέκο.

Εκθεση για τον Ελ Γκρέκο θα γίνει στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο και η Ελλάδα συμμετέχει με τρία έργα από το Μουσείο Μπενάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάση.

Η έκθεση με τίτλο «El Greco’s Visual Poetics» διοργανώνεται από το National Museum of Art και το Tokyo Metropolitan Art Museum από 16 Οκτωβρίου έως 7 Απριλίου του 2013 και τα ελληνικά έργα που περιλαμβάνει είναι «Ο Αγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» (1560-1567) από το Μπενάκη, η «Αποψη του Ορους και της Μονής Σινά» (1570) από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Ιδρυμα Ωνάση για τα οποία και δόθηκε έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί, ότι τα ασφάλιστρα των τριών έργων έχουν καταβληθεί από τα ιαπωνικά μουσεία, δεδομένου ότι εκείνα ζήτησαν τον δανεισμό τους και είναι αντίστοιχα 2,5, τρία και έξι εκ. ευρώ, ποσά όχι ιδιαίτερα υψηλά δηλαδή, για τέτοιας σημασίας έργα.

Το θέμα των ασφαλίστρων ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί όταν πρόκειται για ελληνικές εκθέσεις, που γίνονται στο εξωτερικό, το ύψος τους είναι συχνά απαγορευτικό για την διοργάνωσή τους.

Το νομοσχέδιο, που δίνει λύση στο πρόβλημα καταργώντας τα ασφάλιστρα, οπότε την ευθύνη, αν και εφ΄ όσον συμβεί ένα «ατύχημα» στα έργα τέχνης, θα την αναλάβει το κράτος, δυστυχώς έχει σκαλώσει στο Γενικό Λογιστήριο. Ετσι όμως δαπανώνται εκατομμύρια για τα ασφάλιστρα, τα οποία πάλι τον προϋπολογισμό του κράτους επιβαρύνουν.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr