Βρέθηκε ο πρώτος κάτοικος της Ελληνικής γης;

Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων

Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων

Το 1959 στους πρόποδες του όρους Καλαυρός της Χαλκιδικής, στην τοποθεσία Πετράλωνα, μια τυχαία ανακάλυψη έμελε να ταράξει συθέμελα και να αλλάξει ενδεχομένως τα ανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά επιστημονικά δεδομένα γύρω από την καταγωγή των διαφόρων ανθρώπινων φυλών που εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη.

Ένας ντόπιος βοσκός ανακάλυψε μια τρύπα στην πλαγιά και με την προσδοκία ότι ίσως βρεθεί νερό εκεί σε κάποιο μικρό βάθος έπεισε τους συγχωριανούς του να σκάψουν όσο μπορούσαν.

Έτσι, την επόμενη μέρα η απόπειρα ανεύρεσης νερού κατέληξε στο απρόσμενο θέαμα  ενός σπηλαίου που έβριθε από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με έναν από αυτούς τους γεωλογικούς σχηματισμούς να έχει καλά σφηνωμένο πάνω του ένα παλιό ανθρώπινο κρανίο!

Ο βοσκός και οι υπόλοιποι σαστισμένοι από τη θέα του κρανίου επιστρέφουν στην κοινότητα ενημερώνοντας τον πρόεδρο για το γεγονός. Ένα χρόνο μετά, το 1960, το κρανίο αποκολλάται από το βράχο και ο πρόεδρος της κοινότητας το παραδίδει στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για μελέτη, με την γραπτή υπόσχεση πως το πανεπιστήμιο θα επέστρεφε το εύρημα όταν το σπήλαιο στα Πετράλωνα  θα γινόταν ανθρωπολογικό μουσείο.

Ο δόκτορας  Άρης Πουλιανός, βιολόγος και καθηγητής ανθρωπολογίας, βρίσκονταν τότε στο πανεπιστήμιο της Μόσχας όπου δίδασκε, ενώ παράλληλα εξερευνούσε με ανασκαφές και μελετούσε ανθρώπινα είδη ανά τον κόσμο. Το υπουργείο πολιτισμού τον προσκάλεσε στην Ελλάδα για μελετήσει το εν λόγω εύρημα.

 Άρης Πουλιανός

Αμέσως ο καθηγητής μετά από δύο μέρες και ενθουσιασμένος από την ανακάλυψη του σπηλαίου ήταν ήδη στο σπήλαιο μαζί με την επιστημονική του ομάδα.

Το κρανίο, στο εργαστήριο πλέον του Άρη Πουλιανού άρχισε να  «μιλά» αποκαλύπτοντας την ηλικία του στα περίπου 700.000 χρόνια και ότι ανήκει σε άνδρα ηλικίας 30-35 ετών.

Kρανία ανασκαφών

Από το σχήμα και τη διάταξη των δοντιών  του φαίνεται υπήρχε η ικανότητα έναρθρου λόγου, ενώ από εργαλεία που βρέθηκαν δίπλα του μέσα στο σπήλαιο καθώς και απομεινάρια ελεγχόμενης φωτιάς, ο αρχάνθρωπος αυτός ,όπως ονομάστηκε από τον καθηγητή φαίνεται πως ζούσε σε οργανωμένη κοινωνική και οικογενειακή δομή, κυνηγούσε και είχε έντονη και ανώτερη εγκεφαλική δραστηριότητα από άλλα αφρικανικά ανθρωποειδή της ίδιας χρονολογικής περιόδου!

Για τον καθηγητή Άρη Πουλιανό όλα ήταν ξεκάθαρα.

Ο αρχάνθρωπος των πετραλώνων και άλλα οστά πιθανώς μελών της οικογένειας του, που βρέθηκαν αργότερα στο ίδιο σπήλαιο, ήταν ο πρώτος κάτοικος της Ελληνικής γης!

Δεν είχε καμία συγγένεια με αφρικανικά φύλα όπως διατείνονταν μέχρι τότε  ερευνητές ανά τον κόσμο και εξελίχθηκε μεμονωμένα στην ευρύτερη ελληνική γη όπου και αναπτύχθηκε!

Ίσως ακόμα και να ήταν η απαρχή εξάπλωσης αυτού του τρόπου ζωής σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη! Στα περίχωρα του σπηλαίου, βρέθηκαν αρκετά ίχνη του πολιτισμού του αρχανθρώπου, όπως το περίφημο πρωτογλυπτό ηλικίας 800.000 ετών στην Πτολεμαΐδα, το πρώτο σημάδι στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ροπής του αρχανθρώπου προς την καλλιτεχνική δημιουργία!

Πολλοί διάσημοι ανθρωπολόγοι από όλο τον κόσμο ασπάσθηκαν τις μελέτες του καθηγητή γύρω από τον αρχάνθρωπο. Άλλοι πάλι επιστήμονες αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τις απόψεις του.

Κατά την περίοδο της χούντας ο Άρης Πουλιανός φυλακίστηκε και εξορίστηκε, ενώ η συνέχιση των μελετών του  σταμάτησε απότομα και μυστηριωδώς!

Έκτοτε μεγάλος αριθμός ευρημάτων έχουν κλαπεί ή χαθεί επίσης μυστηριωδώς.

Ενώ μέχρι και τις μέρες μας η Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρία διώκεται από τις εγκαταστάσεις του σπηλαίου που με δικά του χρήματα ο καθηγητής διατήρησε και συνεχίζει αφιλοκερδώς το δύσκολο έργο του! Το 1997 ο Άρης Πουλιανός κατάφερε μέσω της δικαιοσύνης να επιστρέψει στο σπήλαιο.

Μια σειρά καταγγελιών που έχει ο ίδιος συντάξει προς το υπουργείο πολιτισμού δεν έτυχαν απάντησης.

Τον Απρίλιο του 2011 μετά από απόφαση του συμβουλίου επικρατείας  αστυνομικοί απομάκρυναν τον καθηγητή ξανά από το σπήλαιο!! Η δραματική διαμάχη του καθηγητή και διαφόρων πολιτικών και ακαδημαϊκών κύκλων καλά κρατεί…

Το αυθεντικό κρανίο, βρίσκεται ακόμα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο σύμφωνα με  τις καταγγελίες του καθηγητή αρνείται να το επιστρέψει στο σπήλαιο όπου και ανήκει και ενώ είχε συμφωνηθεί. Αυτό που υπάρχει στο σπήλαιο είναι ακριβές  αντίγραφο του κανονικού κρανίου! Επίμονα ο καθηγητής ζητά με επιστολές να του γίνει γνωστή έστω η κατάσταση του κρανίου και να δει κάποιο ερευνητικό υλικό που απέκτησε το πανεπιστήμιο που όπως φαίνεται έχει και αυτό χαθεί επιμελώς! Δυστυχώς ένα τόσο σημαντικό εύρημα  δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από τους αρμόδιους  και παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς!

email