Τα νεότερα από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2R σημειώθηκε στις 16.11 το απόγευμα σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων της Κρήτης σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 50 χλμ. δυτικά του Πλατάνου Χανίων και το εστιακό του βάθος στα 21 χλμ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους αναμένεται να σημειωθεί μετασεισμική ακολουθία.

Ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. Επίσης, από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν οι κάτοικοι της Αττικής.

Εν τω μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκεται τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οχήματα της οποίας ξεκίνησαν περιπολίες, όσο και το ΕΚΑΒ ανά την Κρήτη. Πάντως μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες δεν έχουν δεχτεί αναφορές για ζημιές και κλήσεις για τυχόν τραυματισμούς, ωστόσο σε καταστήματα και σπίτια έπεσαν αντικείμενα από ράφια, προκαλώντας εύλογη ανησυχία και αναστάτωση.

Μικρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλά καταστήματα αλλά και σπίτια, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται σε πτώση αντικειμένων ή γυαλικών.

Στο δρόμο του Θερίσσου έχει πέσει μεγάλος βράχος ο οποίος σχεδόν έκλεισε την πρόσβαση σε ένα σημείο.

Τρεις μετασεισμοί έχουν σημειωθεί, από τις 16:11, 3,1, 3,3 και 3,1 Ρίχτερ

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στο δρόμο. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανίων-Θερίσου σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο σπεύδει όχημα της Πυροσβεστικής. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές, ωστόσο, στο δρόμο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα. Υλικές ζημιές υπήρξαν και στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, βάσει μαρτυριών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μιλώντας στο zougla.gr τόνισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, καθώς υπάρχει μετασεισμική ακολουθία

email