Ανησυχία για τη γρίπη – Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Εμβόλιο

Εμβόλιο

Ανησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης ενώ ήδη δύο άνθρωποι ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους απο τον ιό.

Ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζεται στο γεγονός ότι κανένας από τους δύο δεν είχε εμβολιασθεί ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα η εμβολιαστική κάλυψη είναι περιορισμένη. Γι αυτό και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν ακόμη και σήμερα όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές ο αντιγριπικός εμβολιασμός, όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών εφαρμόζεται στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν :

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  •  Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
  •  Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυνα αμικές διαταραχές.
  •  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  •  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  •  χρόνια νεφροπάθεια.
  •  Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυοι ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

7. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων,κ.α.)

Επισημαίνεται ότι, το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr