Πόσο νερό χρειάζεται ένα παιδί

Παιδική ηλικία

Παιδική ηλικία

Κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται νερό για να ζήσει. Ο άνθρωπος ζει έως και 50 μέρες χωρίς φαγητό. Χωρίς νερό, όμως, δεν μπορεί να ζήσει πάνω από μερικές μέρες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, το οποίο υπερβαίνει το 50% του βάρους ενός υγιούς ατόμου, ενώ όσο μικρότερη είναι η ηλικία του παιδιού, τόσο μεγαλύτερη και η αναλογία του σε νερό.

Το νερό μπορούμε να το βρούμε…

Στα υγρά και στα ποτά: η μεγαλύτερη ποσότητα νερού βρίσκεται στο ίδιο το νερό. Ενυδάτωση, παρ’ όλα αυτά, προσφέρουν και τα υγρά, όπως οι χυμοί φρούτων, το γάλα και τα αναψυκτικά (που καλό θα είναι να αποφεύγονται λόγω διουρητικής δράσης, αλλά και λόγω αυξημένης ποσότητας σε ζάχαρη).

Στα τρόφιμα, που βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης υγρών. Υπάρχει, βέβαια, ποικιλία όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε νερό. Έτσι, για παράδειγμα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια και κάποια γλυκά έχουν μικρό ποσοστό νερού (περίπου 5-10%), ενώ αντίθετα τα χόρτα πάνω από 85%. Τα φρούτα έχουν 80% και στα ψάρια βρίσκουμε 65-80%. Το κρέας περιέχει 70-75%.

Κύρια στοιχεία του νερού

Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, χλωριούχα ιόντα, θειικά ιόντα και ιχνοστοιχεία, όπως χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος, φθόριο, ιώδιο, μαγγάνιο.

Ανάγκες των παιδιών σε νερό

Βρέφη μέχρι 3 μηνών

Οι βρεφικοί νεφροί δεν είναι ακόμα ώριμοι. Έτσι, η χορήγηση νερού μπορεί να προκαλέσει την έκκριση νατρίου μαζί με την περίσσεια νερού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Η χρήση νερού στα νεογέννητα, και έως την ηλικία των 3 μηνών, αποκλείεται, εκτός κι αν αυτό συστηθεί από τον νεογνολόγο που παρακολουθεί το βρέφος. Προσοχή, επίσης, θα πρέπει να δοθεί στα εξής:

α) Για τα μωρά που θηλάζουν, οι μητέρες τους να ενυδατώνονται αρκετά, έτσι ώστε να ενυδατώνεται με τη σειρά του το γάλα για τα βρέφη τους.
β) Για τα μωρά που λαμβάνουν συνθετικό γάλα, το γάλα να παρασκευάζεται με την ακριβή ποσότητα νερού που συστήνεται στη συσκευασία. Το νερό να είναι νερό βρύσης και πάντα «βρασμένο», στη συνέχεια να φτάνει σε θερμοκρασία ανεκτή για το μωρό και στο τέλος να μπαίνει η σκόνη γάλακτος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Όχι πρώτα τη σκόνη στο μπουκάλι και μετά το νερό, γιατί αυτό θα δημιουργήσει ένα ακατάλληλο γάλα για το βρέφος, αρκετά πυκνό σε περιεκτικότητα, με ακατάλληλη σύνθεση για τους νεαρούς βρεφικούς-ανώριμους νεφρούς, αλλά ούτε και με μεγαλύτερη της συνιστώμενης ποσότητα νερού, καθότι αυτό θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Βρέφη 3-6 μηνών
Σε λίγο μεγαλύτερη των τριών μηνών ηλικία, ίσως και πάντα μετά τη συμβουλή του νεογνολόγου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νερό ή τσάι στα βρέφη, σε πολύ μικρή ποσότητα (30-60 ml). Πολλές φορές συστήνεται η χορήγηση μικρής ποσότητας βρασμένου νερού για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας των
βρεφών ή για την ενυδάτωσή τους, τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει και την αύξηση της θερμοκρασίας τους. Εκεί, οι συστάσεις για τη χορήγηση νερού είναι αυστηρά καθορισμένες από τον παιδίατρο.

Βρέφη μεγαλύτερα των 6 μηνών
Με την εισαγωγή στερεών τροφίμων, όταν το βρέφος γίνει 6 μηνών, καλό θα είναι να αρχίσει και η εισαγωγή του νερού. Από εκεί και πέρα, άνετα θα μπορούμε να δώσουμε 30-60 ml νερού σε κάθε γεύμα.

Νηπιακή και προσχολική ηλικία

Στη νηπιακή ηλικία συστήνεται η κατανάλωση 900-1.200 ml νερού, ενώ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούμε να δώσουμε 1.000-2.000 ml νερού, δηλαδή 6-8 φλιτζάνια νερού (ή και διάφορων υγρών).

Στους «μικρούς» ασθενείς…

Παιδιά με διάρροια, πυρετό, εμετούς ή κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού (έστω και στο κοινό κρυολόγημα), μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα καλά, με τη σωστή ενυδάτωση. Μη δίνετε και μην περιμένετε να διψάσει το παιδί σας. Δώστε του μικρές ποσότητες νερού ή υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν επιμένει το παιδί και δεν πίνει υγρά, δεν καταναλώνει σούπες και φαγητό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, γιατί κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση. Σημάδια αφυδάτωσης θα μπορούσαν να είναι:

– Άρνηση για γάλα, νερό ή διάφορα άλλα τρόφιμα ή υγρά για 6-8 ώρες.
– 12ωρη ή μεγαλύτερη των 12 ωρών διάρροια.
– Βαθουλωμένα και «πονεμένα» μάτια.
– Ξηροστομία-έλλειψη σάλιου.
– Μειωμένη ούρηση ή, ακόμα χειρότερα, συμπυκνωμένα ούρα με βαθύ χρώμα.
– Έντονος πυρετός που δεν πέφτει.
– Έντονοι κοιλιακοί πόνοι.

email
Πηγή άρθρου: diatrofi.gr