Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά (1953)

Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Η φωτογραφία αυτή αναρτήθηκε τον Μάρτιο του 1912 στην ομάδα «ΛΗΞΟΥΡΙ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» από τον Μάκη Φαρακλό και προέρχεται από το αρχείο του πατέρα του Νίκου Φαρακλού. (Ζαχαρένιος)

Η φωτογραφία λοιπόν τραβήχτηκε το φθινόπωρο του 1953 μετά τους σεισμούς και οι περισσότεροι που διακρίνονται είναι επαγγελματίες της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάρτηση ο Καραμανλής ήταν ακόμα υπουργός Δημοσίων Έργων επί κυβερνήσεως Παπάγου (Ελληνικός Συναργερμός).

Πίσω από τον Καραμανλή διακρίνεται το κεφάλι του πατέρα του (Νίκος Φαρακλός Ζαχαρένιος).

Αυτό που έκανε εντύπωση τότε είναι ότι δεν ήταν ευρύτερα γνωστή η επίσκεψη του Καραμανλή ως υπουργού.

Τότε ο Καραμανλής είχε ορίσει είχε ορίσει και υπουργό ανοικοιδόμησης τον πρώην Δήμαρχο Μεσολογγίου και Ληξουριώτη την καταγωγή (Μονοπώλατα) Χρήστο Ευαγγελάτο. Από τα σχόλια που έγιναν τότε στην ανάρτηση προέκυψε και η αναγνώριση των περισσότερων από τους παρεβρισκόμενους.

Δίπλα στον Καραμανλή με το καπέλο πρόκειται για τον Μιλτιάδη Καλογερόπουλο που είχε μαγαζί απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Μηνιατάδων, Στη μέση ο ψηλός που φαίνεται με το μουστάκι, είναι ο Γεράσιμος Αραβαντινός (Μπούρας). Σε πολλούς είναι γνωστός από την επαγγελματική του παρουσία μέσα στα φέρρυ μποτ των Στριτζαίων (στα δρομολόγια της Κεφαλονιάς) που δούλευε ως αρχικαμαρώτος.

Για το κεντρικό πρόσωπο στην φωτογραφία με το μουστάκι και το σήμα στο πέτο υπήρξε προβληματισμός για το ποιος είναι.

Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Αποκλείστηκε από τους περισσότερους ότι είναι ο Ευαγγελάτος ή ο τότε βουλευτής Γεράσιμος Μεταξάς (Σούλης).

Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο τότε βουλευτής ο γιατρός ο Λειβαδάς που συνόδευε και τον Καραμανλή. Δίπλα από αυτόν με το μουστάκι πρόκειται για Σπυράγγελο Λυκούδη (Κανάλες), και ο προτελευταίος (φαίνεται μόνο το κεφάλι είναι ο Μάκης Μεσσάρης (μετέπειτα τραπεζικός υπάλληλος).

Παναγής Δ. Κουτουφάς‎ στο Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης

email