Χωρίς λεφτά ο Δήμος Κεφαλονιάς – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ευρώ

Ευρώ

«Είναι πολλοί οι προμηθευτές, είναι πολλά τα χρέη».

Θα μπορούσε να είναι στίχος λαϊκού τραγουδιού στο soundtrack της ταινίας με τον Νίκο Κούρκουλο (αντί για το περίφημο «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου»), όμως δυστυχώς αποτελεί τη θλιβερή πραγματικότητα των οικονομικών του Δήμου Κεφαλονιάς όπως την αποτύπωσε ο ίδιος ο δήμαρχος στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Αλέξανδρος Παρίσης παραδέχτηκε ότι το ταμείο του δήμου είναι βαθιά στο κόκκινο ενώ οι δικαστικές αποφάσεις έρχονται η μία μετά την άλλη.

Στα Κεφαλονίτικα Νέα είχαμε γράψει πριν από λίγες μέρες για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά του δήμου κάτι που επιβεβαιώθηκε τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον αντιδήμαρχο Διονύση Αραβαντινό, ο οποίος είπε ότι ο δήμος στην ουσία έχει αναστείλει τις πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Το πρόβλημα είναι βαθύ και μοιάζει άλυτο αλλά όπως γράψαμε δεν αφορά μόνο στο Δήμο Κεφαλονιάς. Είναι αμέτρητοι οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα που βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίσημη χρεοκοπία. Ο δήμος Κεφαλονιάς είναι απλώς ένας από αυτούς.

Από τη μία η «γαλαντόμα» διαχείριση των πρώην δημάρχων, τα φέσια που μπήκαν στο δήμο, το δάνειο του πρώην Δήμου Λειβαθούς και από την άλλη οι μεγάλες περικοπές στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων, έχουν φέρει τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δικαστικές αποφάσεις εις βάρους του δήμου από προμηθευτές διαδέχονται η μία την άλλη, ο δήμος χρωστάει γύρω στα 9 εκατομμύρια σε προμηθευτές και 3 εκατομμύρια σε νομικά πρόσωπα ενώ, πάντα σύμφωνα με το δήμαρχο, πληρώνει 300.000 ευρώ το μήνα σε τοκοχρεολύσια.

Αυτή η κατάσταση μοιάζει με οικονομικό ανέκδοτο αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο δήμος να καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο όσο και αν προσπαθήσει αυτή ή άλλη δημοτική αρχή.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα αφού τα «νούμερα» που χαράζουν την οικονομική πολιτική στη χώρα επιμένουν σε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης που γκρεμίζει ακόμη και αυτά που έχουν μείνει.

Φυσικά, οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών είναι τεράστιες, όπως επίσης και της νυν δημοτικής εξουσίας. Η διαχείριση κρίσης κρίνεται από το αποτέλεσμά της και η δημοτική αρχή δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει αλλά και ύποπτη λόγω της μυστικοπάθειας που δείχνει σε θέματα της σημερινής διαχείρισης. Τα οικονομικά  της ΔΕΥΑ, του Θεόφιλου Μιχαλάτου, μοιάζουν με αστυνομικό σήριαλ τούρκικης προέλευσης γεμάτο ανατροπές ενώ πρόσφατα το κόστος της συναυλίας της «απόλυτης ελληνίδας σταρ» κας Άννας Βίσση, φαίνεται να αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό αφού δεν δημοσιοποιείται από κανέναν. Και ακούγονται πολλά.

Το περίφημο νεοελληνικό «άπλετο φως», το πιο σύντομο ανέκδοτο της σύγχρονης πολιτικής ζωής του τόπου, φαίνεται ότι κάποιοι αδυνατούν να το ρίξουν γιατί προφανώς φοβούνται τους σκελετούς που αυτό θα φωτίσει.

email
Πηγή άρθρου: kefalonitikanea.gr