Το Ξενία και ο ευαίσθητος κ. Μπεριάτος

Μάκης Φόρτες

Μάκης Φόρτες.(Πηγή φώτο:voutospress.blogspot.com)

Με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων για τον μη χαρακτηρισμό ως νεότερου ιστορικού μνημείου του Ξενία Αργοστολίου, ο κ. Μπεριάτος γι’άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι έχει επιλεκτική μνήμη και για όλα του φταίνε «οι άλλοι».

Λέει λοιπόν σε σημερινή του ανακοίνωση:

«Υπενθυμίζω ότι από χρόνια τώρα (τουλάχιστον από το 2005) προσπαθώ με κάθε ευκαιρία, μέσω του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ), να ευαισθητοποιήσω την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους τοπικούς φορείς για την ανάγκη χαρακτηρισμού του Ξενία είτε μέσω του ΥΠΠΟ είτε μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) καθ’ ότι υπάρχουν δύο παραπλήσια νομοθετικά πλαίσια».

Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι την συγκεκριμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κ. Μπεριάτο για την ανάγκη χαρακτηρισμού του Ξενία και πολύ περισσότερο να είχε προτείνει (με οποιαδήποτε ιδιότητά του) στο Δήμαρχο Αργοστολίου να δράσει ως επισπεύδων.

Προφανώς γιατί, όπως ο ίδιος ομολογεί, η εν λόγω ευαισθησία του εξαντλήθηκε τελικά …..σε μια πρόταση ανάμεσα σε πλήθος άλλων προτάσεων για το δομημένο περιβάλλον στο Αργοστόλι σε ένα έγγραφο προς τον Δήμο.

Ότι από το 1981 έως το 1985 διατέλεσε Ειδικός Σύμβουλος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στο ΥΧΟΠ (νυν ΥΠΕΚΑ), ότι από το 1985 έως το 1989 ήταν Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης και ότι από το 1998 έως το 2001 συναρμόδιος για τον χαρακτηρισμό του ΞΕΝΙΑ Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) ήταν ….. ο ίδιος ο κ. Μπεριάτος και δεν έγινε το ελάχιστο όλα αυτά τα χρόνια, είναι προφανώς ήσσονος σημασίας.

 Υ.Γ. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Μπεριάτος εμφανίζεται ξαφνικά στο προσκήνιο επιλέγοντας ….την πρωταπριλιά για να πει τις δικές του αλήθειες, για ένα θέμα που θα μπορούσε ο ίδιος να είχε λύσει ως αρμόδιος κατά το παρελθόν.

Δεν ξέρω γιατί ο κ. Μπεριάτος δεν ασχολείται με το σήμερα και την ουσία της υπόθεσης (η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να δεχτεί την άποψη της μειοψηφίας του Κεντρικού Συμβουλίου και να χαρακτηριστεί το ΞΕΝΙΑ ως νεότερο ιστορικό μνημείο και να μην ξεπουληθεί το οικόπεδο «φιλέτο»), αλλά αναλώνεται σε παρελθοντολογίες αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες με έκδηλη την εμπάθεια.

Σίγουρα όμως στη σημερινή του επιστολή διατελεί σε σύγχυση προσδιορισμού του χρόνου προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, όταν αναφέρει ότι το έγγραφο του στο Δήμο έγινε το 2005 και μεταξύ των άλλων προτάσεων για το δομημένο περιβάλλον στο Αργοστόλι «ήταν και η πρόταση για κήρυξη του Ξενία ως διατηρητέου κτιρίου σύμφωνα και με την άποψη της ΠΕΑ (από το 2008) για θεσμική προστασία όλων των Ξενία του ΕΟΤ ως ‘διατηρητέων μνημείων’».

Πως γίνεται τώρα ένα έγγραφο του 2005 να περιλαμβάνει απόψεις ….του 2008, μόνο ο κ. Μπεριάτος γνωρίζει, εκτός και πάλι φταίει κάποιος άλλος, ας πούμε ….ο δαίμονας του υπολογιστή του.

email