H συρρίκνωση των ΑΕΙ – ΤΕΙ

Συλλόγος Ναυτικών Κεφαλλονιάς

Συλλόγος Ναυτικών Κεφαλλονιάς

Ο ένας και μισός αιώνας που πέρασε από την ένωση της Επτανήσου  με την υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται πως δεν ήταν αρκετός για να εξαλείψει την αντιπάθεια της κεντρικής διοίκησης προς τα Επτάνησα.

Εσύ δεν είσαι Έλληνας , είσαι Επτανήσιος είχε πει ο Αθηναίος βουλευτής προς τον Κερκυραίο συνάδελφο του, λίγο μετά το 1864 –

Μόνο 8 τμήματα αφήνουν στον παραμελημένο χώρο του Ιονίου ( τα 6 στην Κέρκυρα) , έναντι 34 στην ανεπτυγμένη Κρήτη, για παράδειγμα. Θα γίνει σύνδεση της ακαδημαϊκής με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας , λένε. Με την ερήμωση της επαρχίας θα γίνει αυτό; Δεν τους ενδιαφέρει ότι εγκαταλείπονται κάποιες  ιδιόκτητες υποδομές , ούτε η αναστάτωση της ζωής εκατοντάδων οικογενειών, ούτε το ότι σε 2-3 χρόνια θάρθει πάλι κάποιος μαθητευόμενος μάγος να τ’ αλλάξει όλα , με κάποια απόφαση «στο γόνατο», όπως έγινε και κατά το παρελθόν.

Δε τους ενδιαφέρει όμως ούτε καν η σοβαρή προσπάθεια που γινόταν για την διατήρηση – επέκταση της παραδοσιακής, απ’ τα Ομηρικά χρόνια, τοπικής χλωρίδας, εστία αντίστασης στην ολοκληρωτική επικράτηση των μεταλλαγμένων προϊόντων των πολυεθνικών ; Η μήπως αυτό ακριβώς ενοχλεί, το βιολογικό, το αγνό, πολλά διαβάζουμε στον τύπο.

Ειδικώς για το Αργοστόλι , ακούστηκε το «βαρύγδουπο» επιχείρημα πως το 80% των σπουδαστών έγραψαν κάτω από την βάση. Δεν είπαν σε ποια μαθήματα. Μήπως σε κάποια που δεν έχουν θέση, όπως π.χ. τα ανώτερα μαθηματικά στην Ναυτική Σχολή;

Εμείς οι ναυτικοί που μόνιμα ζούμε  στο πετσί μας τα αποτελέσματα των αποφάσεων της πολιτείας, στηρίζουμε απόλυτα τον ξεσηκωμό των σπουδαστών, έχοντας εμπιστοσύνη στην οξύνοιά τους , συμμεριζόμενοι την αγωνία τους για το μέλλον. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο των ΤΕΙ της περιφέρειας. Είμαστε υπέρ του νοικοκυρέματος, αλλά αυτό να γίνει με την συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα αστικά κέντρα για να έρθει η ποθούμενη αποκέντρωση την οποία ευαγγελίζονται από 10ετίες.

Θα προτείναμε δε στους όποιους τοπικούς αρμόδιους στην περίπτωση που η Πολιτεία επιμείνει στην περαιτέρω περιθωριοποίηση του νησιού μας  να εξετάσουν σοβαρά την πιθανότητα επένδυσης – παραχώρησης των κτημάτων της Βαλλιάνειου Γεωργικής Σχολής στην δραστήρια και πολυάριθμη Αγγλική παροικία, με την υποχρέωση να διατηρήσει σε λειτουργία τουλάχιστον το τμήμα Βιολογικής καλλιέργειας , υπό όποια μορφή, έστω Ιδιωτικού Κολλεγίου.

Την ώρα που φουντώνει μέσω του Ευρωπαικού προγράμματος AGRISLESH  η προσπάθεια διάδοσης της καλλιέργειας τοπικών ποικιλιών και σπόρων μεταξύ των νησιών της Μεσογείου (ήδη στην περιοχή του Αιγαίου δραστηριοποιούνται σχετικά) , διώχνουν από την Κεφαλονιά τον μοναδικό φορέα που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

email