H Xούντα και οι χωρικοί στα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς

Χούντα

Χούντα

Θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι μαθαίνουν οι νέοι

Την 21/4/67 οι τότε σωτήρες ανέλαβαν την εξουσία  με τον νόμο των τανκς. Οι μικροί αξιωματικοί(συνταγματάρχες) πρόλαβαν  τους μεγάλους (στρατηγούς ) και έσωσαν την Ελλάδα από κομμουνιστικό κίνδυνο άλλα έβαλαν τους Έλληνες 7 χρόνια στο γύψο .

Και σήμερα σώθηκε η ΕΛΛΑΔΑ (τράπεζες) από οικονομικό κίνδυνο αλλά τα δικαιώματα  μας μπήκαν στον γύψο (για πόσα χρόνια άραγε) .Ήθελαν οι τότε προστάτες μας στην εξουσία να βρίσκεται κόμμα η κόμματα τα οποία είναι  πιστά στα δόγματα τους.

Φοβούνταν την Κουμουνιστή Αριστερά που  ήταν η ΕΔΑ μήπως βρεθεί στα ποσοστά  του 1958 24,23%. Το πραξικόπημα θεώρησε ότι για να επικρατήσει πρέπει να διαλύσει κάθε μορφή αντίστασης .Ο πλέον σίγουρος τρόπος κατ αυτούς ήταν η σύλληψη και η φυλάκιση (εξορία) στα Ξερονήσια  όλων αυτών που είχαν έστω και την ελαχίστη υπόνοια ότι είναι αντίθετοι.

Οι Δαμουλιανάδες ήταν κατά την τότε εξουσία από τους πλέον επικίνδυνους . Εξ άλλου το χωρίο μας έφερε τον τίτλο ΚΟΚΙΝΟ ΧΩΡΙΟ η ΜΙΚΡΗ ΜΟΣΧΑ . Στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ παρ όλη την τρομοκρατία πήρε 80% των ψήφων . Στο χωριό άρχισαν οι συλλήψεις το βράδυ 21/4.

Ήρθε απόσπασμα από την χωροφυλακή της Αγίας Θέκλης αποτελούμενο από χωροφύλακες  αλλά και πολίτες ( τους λεγόμενους ΜΑΗΔΕΣ ) και συνέλαβαν σαν κοινούς εγκληματίες το βράδυ εκείνο 3 χωριανούς . Το Γαβρίλη τον Μαντέλη  τον Γεράσιμο τον Θεοφιλάτο και τον Γεράσιμο τον Τζουγανάτο και τους πήγαν στο κρατητήριο στην χωροφυλακή .

Την άλλη μέρα ήρθαν για τους υπόλοιπους.  Έψαχναν τον Μήτσο τον Ευαγγελάτο και τον Παμεινώντα τον Ζαφειράτο. Έμαθαν ότι είναι στον κάμπο και δουλεύουν. Τους άφησαν και το βράδυ όταν έρχονταν κουρασμένοι στο χωριό του περίμεναν στο δρόμο προς Γερασιά εκεί που ο δρόμος χωρίζει και πηγαίνει προς την εκκλησιά και στην Αγία Ελένη. Εκεί τους σταμάτησαν τους κατέβασαν από τα άλογα και τους ανάγκασαν να τους ακολουθήσουν από τον δρόμο του Μοσκλιανίτη στην ΑγίαΘέκλη. Οι χωριανοί ζήτησαν να τους αφήσουν να πάνε στα σπίτια τα ζώα τους και μετα τουςακολουθούν. Όμως δεν τους άφησαν. Έτσι αναγκάστηκαν να παρατήσουν τα ζώα στο δρόμο και να πάνε μαζί τους.

Οι 5 παραπάνω οδηγηθήκαν στο κρατητήριοστο Ληξούρι. Όλοι ήταν πατέρες ανήλικων παιδιών και μάλιστα οι 3 είχαν 5 και 6 παιδιά. Επίσης στην χωροφυλακή οδηγηθήκαν άλλοι 10-15 χωριανοί κρατηθήκαν λίγες ώρες για εκφοβισμό και μετά τους άφησαν . Ίσως δεν είχαν αρκετό χώρο στο κρατητήριο και δεν κράτησαν άλλους .

Από τους 5 που πήγαν στο Ληξούρι τους 3 τους άφησαν μετά από μια εβδομάδα αφού ασκήθηκε πάνω ψυχολογική βία . Τον Μήτσο και τον Παμεινώντα θεωρώντας πιο επικίνδυνους τους έστειλαν εξορία μαζί με χιλιάδες άλλους πατριώτες στα ΓΙΟΥΡΑ και σ άλλες κολυμβήθρες εξαγνισμού όπου παρέμειναν αρκετούς μήνες μέχρι να τους αφήσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους .

Οι υπόλοιποι αλλά και αρκετοί άλλοι χωριανοί είχαν υποχρέωση να παρουσιάζονται στην χωροφυλακή του πρώτους μήνες κάθε μέρα . Υπήρχαν χωριανοί που χωρίς να τους συλλάβουν δεν τους άφησαν ήσυχους όλη την 7ετιαόχι μόνο αυτούς αλλά και τα παιδιά τους.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ήταν οι χωριανοί (έκτος χωριού) που φυλακιστήκαν και εξορίστηκαν. Τελειώνω μ ένα στίχο κάποιου τότε κυνηγημένου χωριανού.

Σωτήρες σε παιδεύουνε πατρίδα μου καημένη

σε σιδερένιο πάσαλο σ έχουν σφικτά δεμένη.

email
Πηγή άρθρου: damoulianata.blogspot.gr/