Τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Ποδηματά

Δημήτρης  Ποδηματάς

Δημήτρης Ποδηματάς

Τον παλαίμαχο κομμουνιστή Δημήτρη (Μίμη) Ποδηματά από τα Μουσάτα Κεφαλονιάς αποχαιρέτησε για τελευταία φορά χτες πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στη γενέτειρά του. Ο Δ. Ποδηματάς «έφυγε» από τη ζωή προχτές Δευτέρα σε ηλικία 90 χρόνων.

Οι σύντροφοί του, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στο πρόσωπό του σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του που ήταν σκεπασμένη με τη σημαία του Κόμματος και τον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη» στο πλάι…

Οταν ήρθε η ώρα της εναπόθεσης της σορού του αγωνιστή στην τελευταία του κατοικία, τον κατευόδωσαν με αγωνιστικά και αντάρτικα τραγούδια.

Εκ μέρους της ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ τον αποχαιρέτησε ο Διονύσης Τζανάτος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν λόγια να χωρέσουν την τεράστια προσφορά του. Πλήρης ημερών και αγώνων ο σ. Μίμης άφησε πλούσια παρακαταθήκη στους νεότερους.

Από το 1948 που πήγε φαντάρος συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Μακρόνησο, στον Αϊ – Στράτη και την Ικαρία. Επιστρέφει το 1962, από τους τελευταίους που έφυγαν από τους τόπους εξορίας. Δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Εχει μείνει αξέχαστο το δίδυμο Τζιβράς – Ποδηματάς που με ένα μηχανάκι, τη “Χιροσίμα”, όργωναν την Κεφαλονιά και το Θιάκι για να οργανώσουν τον αγώνα των κατοίκων του νησιού. Υπήρξε μέλος του ΝΓ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς.

Οσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του μελετούσε το “Ριζοσπάστη” και την ΚΟΜΕΠ».

email
Πηγή άρθρου: Από την εφημερίδα Ριζοσπάστης‎