Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Ά. Τσοχατζόπουλος

Α.Τσοχατζόπουλος

Α.Τσοχατζόπουλος

Ομόφωνα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας έκριναν ένοχο τον πρώην Υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και 16 ακόμα συγκατηγορούμενους του, ενώ δυο ακόμα κριθήκαν αθώοι.

Συγκεκριμένα οι δικαστές μετά από εξήντα συνεδριάσεις έκριναν ένοχους τους: Άκη Τσοχατζόπουλο, Αστέριο Οικονομίδη, Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου, Νίκο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννη Σμπώκο, Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα, Νίκο Γεωργουλάκη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη και Γιώργο Κωνσταντάτο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους αλλά χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του κατ’ επάγγελμα τους Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης.

Το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην υπουργό, ο οποίος -κατά τους δικαστές- ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την άνοιξη του 1997 έως τη λήξη της θητείας του 23-10-2001 που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORΜ-1.

Τα ωφελήματα δε που φέρεται να διακινήθηκαν ήταν 55 εκατ. ευρώ (18 δισ. δρχ), τα οποία καταβάλλονταν τμηματικά στον πρώην υπουργό επί μια δεκαετία από παρένθετα πρόσωπα (Μπέλτσιο, Αβατάγγελο, Ματαντό, Φουάντ Αλ Ζαγιανυτ, Ζήγρα, Σμπώκο, Ντ. Μιχαηλίδη) και υπεράκτιες εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους δικαστές αποδείχτηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα. Η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις δικηγόρων για την αναγνώριση ελαφρυντικών ενώ οι ποινές αναμένονται αύριο.

Μάχη ελαφρυντικών

Tη μάχη των ελαφρυντικών δίνουν οι δικηγόροι των κατηγορούμενων που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση με τις χρυσές μίζες. Ο υπερασπιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, επισημαίνοντας ότι “η πολιτεία του πρώην Υπουργού ήταν χωρίς σκιές πριν την έναρξη της αποδιδόμενης εγκληματικής δραστηριότητας”. Αντίθετα ο έτερος δικηγόρος του Γιάννης Παγορόπουλος διαφώνησε με την αναγνώριση του ελαφρυντικού γιατί η υπόθεση είναι πολιτική και δεν μπορεί να κριθεί με νομικά κριτήρια. “Δώσατε την ευκαιρία να ανακουφιστεί το πολιτικό σύστημα με την απόφασή σας” είπε προς τους δικαστές. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της λογίστριας Φρόσως Λαμπροπούλου επισήμαναν ότι η εντολέας τους είχε απόλυτη εξάρτηση και σχέση επιβολής σε αυτήν ο πρώην Υπουργός. Το ελαφρυντικό ότι τελούσε σε σχέση εξάρτησης με τον πρώην σύζυγό της ζήτησε για λογαριασμό της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου καθώς και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Πρότερο έντιμο βίο ζήτησε για λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη και ο Αλέξης Κούγιας.

Το σκεπτικό της απόφασης

Πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης: Το δικαστήριο ερευνώντας παρεμπιπτόντως και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου τελέστηκε το έγκλημα υπό την ιδιότητα του ζητώντας υπόσχεση ωφελημάτων από το 97 ως το 2001 για την ανάθεση των υποβρυχίων και TOR m1. Αποδείχτηκε πλήρως η στοιχειοθέτηση της πράξης της νομιμοποίησης για τους παρακάτω κατηγορούμενους. Το συνολικό ποσό που διακινήθηκε είναι τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ το οποίο του καταβλήθηκε τμηματικά από 97 ως 07 είτε δια τρίτων όπως Μπέλτσιος, Αβατάγγελος, Ζήγρας, Μιχαηλίδης, Φουάντ, Ματαντός και Σμπώκος είτε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων είτε μέσω εσωχώριων ή εξωχώριων εταιριών.

Ένοχοι για κατ´εξακολούθηση νομιμοποίηση εσόδων από το έγκλημα που διέπραξε ο ¨Ακης Τσοχατζόπουλος της παθητικής δωροδοκίας κατ´εξακολούθηση:

Άκης Τσοχατζόπουλος κατ´επάγγελμα κατ´εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Αστέριος Οικονομίδης κατ´επάγγελμα κατ´ εξακολούθηση από κοινού και κατα μόνας

Εφροσύνη Λαμπροπούλου κατ´επάγγελμα κατ´εξακολούθηση από κοινού και κατα μόνας

Νίκος Ζήγρας από κοινού κατ´εξακολούθηση και κατ´επάγγελμα

Γεώργιος Σαχπατζίδης από κοινού κατ´επάγγελμα και κατ´εξακολούθηση

Αρετή Τσοχατζοπούλου κατ´εξακολούθηση κατ´επάγγελμα από κοινού και κατα μόνας

Βίκυ Τσοχατζόπουλου κατ´εξακολούθηση από κοινού και κατα μόνας και κατ´επάγγελμα

Ιωάννης Σμπώκος κατ´εξακολούθηση από κοινού και κατα μόνας και κατ´επάγγελμα

Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα κατ´εξακολούθηση κατ´επάγγελμα και από κοινού

Νίκος Γεωργουλάκης κατ´εξακολούθηση και κατ´επάγγελμα

Παν. Σταμάτης κατ´εξακολούθηση και από κοινού

Οράτιος Μελάς κατ´επάγγελμα

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης κατ´επάγγελμα

Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου, Φώτης Αρβανίτης από κοινού

Νικόλαος Καρατζας κατ´εξακολούθηση και από κοινού

Γεώργιος Κωνσταντάτος κατ´εξακολούθηση και κατ´επάγγελμα.

Αθώοι οι Παντ. Ζαχαριάδης και Σπ. Χατζηνικολάου αθώοι λόγω αμφιβολιών.

email
Πηγή άρθρου: capital.gr