Ο μετανάστης από την Ηπειρο που συζητά τακτικά με τη Μέρκελ

Κώστας Δημητρίου

Κώστας Δημητρίου

Ενας  Έλληνας από την Ηπειρο έχει το προνόμιο να βλέπει συχνά την… καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Βερολίνο και βέβαια δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τους μιλάει πάντα για το «ελληνικό ζήτημα» και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.

Οπως, για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι κραυγές περί «τεμπέληδων» είχαν λάβει διαστάσεις παροξυσμού στη Γερμανία. Τότε δεν δίστασε να επισημάνει στην κ. Μέρκελ ότι «η πολιτική της πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και την ανθρωπιστική διάσταση του ελληνικού προβλήματος».

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, ο Κώστας Δημητρίου, δεύτερης γενιάς μετανάστης με καταγωγή από το χωριό Πηγαδούλια της Θεσπρωτίας και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, περνάει συχνά -τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες- τις βαριές πόρτες της καγκελαρίας και κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε, άλλους υπουργούς, αλλά και τους πρωθυπουργούς κρατιδίων.

«Η κ. Μέρκελ με την εγκατάστασή της στην καγκελαρία ίδρυσε το Συμβούλιο Ενσωμάτωσης που ασχολείται με θέματα μεταναστών», λέει στην «Κ» ο κ. Δημητρίου, και «η καγκελάριος, που παρακολουθεί τις σημαντικότερες συσκέψεις του συμβουλίου, ενδιαφέρεται να μάθει για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ελλάδα. Ρωτάει τι λένε οι Ελληνες για την πολιτική της, πώς βλέπω εγώ τα πράγματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα».

Στο ίδιο πνεύμα συνομιλεί και με τον εκ Βαυαρίας ορμώμενο υπουργό Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ, που συχνά εξαπολύει αιχμηρά σχόλια για την Ελλάδα. «Σε μεταξύ μας κουβέντα, μεταξύ άλλων, μου έθεσε το ερώτημα μήπως θα ήταν καλύτερα για τη χώρα μας να επιστρέψει για ένα διάστημα στη δραχμή και με υποτιμημένο το νόμισμά της να επωφεληθεί από τις αυξημένες εξαγωγές. Του απάντησα πως τέτοιες δηλώσεις δεν ωφελούν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει υψηλή παραγωγή για να έχει και μεγάλες ποσότητες εξαγώγιμων προϊόντων».

Ο κ. Δημητρίου τονίζει ότι μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά, ενώ υπάρχει και προσεκτικότερη προσέγγιση των ΜΜΕ. «Δυστυχώς σε πολλούς είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι οι Γερμανοί δανείζοντας τους Ελληνες πετούν τα λεφτά τους. Αυτό που ακούς συχνά είναι “πετάξτε τους Ελληνες από την Ε.Ε. για να τελειώνουμε”· άλλωστε η λέξη “φακελάκι” στα ελληνικά ήταν μέχρι πρόσφατα σλόγκαν στη Γερμανία. Δίνουμε μάχη με επιχειρήματα να πείσουμε τους Γερμανούς ότι η εικόνα που εμφανίζουν τα ΜΜΕ αδικεί τους Ελληνες», καταλήγει.

email
Πηγή άρθρου: Από την εφημερίδα "Καθημερινή"