ΤΕ Κεφ/νίας – Ιθάκης του ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες

ΚΚΕ

ΚΚΕ

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση απέναντι στην επικοινωνιακή επιχείρηση ύπνωσής του που επιχειρεί η κυβέρνηση. Η εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού που βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς, την οποία επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, βρίσκεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, με τα διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα στις υποδομές, στην υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, ακόμη και στους χώρους υγιεινής. Έπρεπε να περάσουν 9 μέρες για να κηρυχθεί η Κεφαλονιά σεισμόπληκτη περιοχή κι αυτό μένει να δούμε πώς εξειδικεύεται, πώς συνδυάζεται με πόρους και κύρια πού θα οδεύσουν αυτοί οι πόροι.

Είναι πρόκληση για τους γέρους που βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου χωρίς τα στοιχειώδη και με την αποκλειστική βοήθεια των απλήρωτων επί 6μηνο εργαζομένων, για τους άστεγους στους οποίους διατίθενται για στέγη λεωφορεία του ΚΞΤΕΛ και σκηνές καταδρομέων χωρίς πάτο, για τους μαθητές που βλέπουν να έχουν καταρρεύσει τα σχολεία, στους ανθρώπους που δε διαθέτουν ακόμη πόσιμο νερό από το δίκτυο, να βλέπουν την πασαρέλα των υπουργών που περιφέρονται στο νησί για να επιδείξουν «κοινωνική ευαισθησία» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Η ίδια η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο λαός μας, όταν υποτίθεται βρίσκεται «στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», είναι κριτήριο για το είδος των μέτρων και την πορεία τους που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Το σύνολο της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και η εμπειρία από άλλες σεισμόπληκτες περιοχές δείχνουν ότι οι εξαγγελίες δε στοχεύουν στην κάλυψη των οξυμένων αναγκών των κατοίκων και ότι, αν δεν παρέμβει ο λαϊκός παράγοντας, θα ακολουθηθεί η πεπατημένη της δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προβλέπουν:

• Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης. Όμως έχει αποδειχτεί ότι το διάστημα αυτό δεν φτάνει. Μετά το σεισμό της Αθήνας το 1999, η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμόπληκτων δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τις επισκευές ή ανακατασκευές των σπιτιών, εξαιτίας μιας σειράς δυσκολιών που αφορούσαν την εξασφάλιση χρημάτων για να συμπληρώσουν την περιβόητη στεγαστική συνδρομή από το κράτος που δεν έφτανε για όσους κατάφερναν να την εξασφαλίσουν. Γι’ αυτό το ΚΚΕ διεκδικούσε με παρεμβάσεις στη Βουλή το 2011 και το 2012 να δοθεί παράταση στην επιδότηση ενοικίου.

• Αποκατάσταση των ζημιών όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος. Όμως και αυτό το μέτρο έχει αποδειχτεί στην πράξη ανεπαρκές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν τα τιμολόγια εργασιών που είχαν καθοριστεί από τις κυβερνήσεις, εξανάγκαζαν τους σεισμόπληκτους να καλύπτουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου για την αποκατάσταση ποσού, ενώ τα δάνεια που θα πάρουν από τις τράπεζες θα προστεθούν σε άλλα δάνεια που ήδη τους βαραίνουν. Δύο χρόνια μετά το σεισμό της Αθήνας, μόλις ένας στους τρεις είχαν προσφύγει στους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για να πάρουν άδειες επισκευής ή ανακατασκευής! Ίδια ήταν η κατάσταση και μετά το σεισμό σε Αχαΐα – Ηλεία.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή έχει ζητήσει, ανάμεσα σε άλλα, πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ρύθμιση των δανείων, διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.

• Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, ωστόσο, όπως είπε, οι καταυλισμοί που θα στηθούν θα έχουν συνέπειες στον τουρισμό (!), γι’ αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση. Οι υπουργοί στις δηλώσεις που έκαναν έθεσαν ως πρωταρχικό τους στόχο να προστατευτεί το «τουριστικό προϊόν», επιβεβαιώνοντας ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η προάσπιση των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Η ΤΕ του ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί στην Επιτροπή Αγώνα, στα ταξικά συνδικάτα, να ενισχύσει την προσ

email