Ταινία – ντοκυμανταίρ για τον Juan De Fuca

Juan de Fuca

Juan de Fuca

Προς την        

Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ

Υπ΄όψιν κ. Κώστα Βαγγελάτου vangelatc [at] gmail [dot] com

Και κ. Αγγελική Χιόνη angelikihionis [at] yahoo [dot] com

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ

Με την παρούσα επιστολή-εισήγηση  έχουμε την τιμή να σας ανακοινώσουμε ότι η  μη κερδοσκοπική εταιρία «έκφραση ΙΙΙ» (Κέντρο Επικοινωνίας και Πολιτισμού) προτίθεται να δημιουργήσει ταινία – ντοκυμανταίρ για την ζωή και την πορεία του μεγάλου Κεφαλλονίτη εξερευνητή Ιωάννη Απόστολου Φωκά Βαλεριάνου, γνωστού ως Juande Fuca.

Πρόκειται για μία δραματική –σεναριακά- ιστορία, απόλυτα τεκμηριωμένη μέσα από αρχεία και άλλα ιστορικά στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, του Μεξικό, του Καναδά. Θα αξιοποιηθεί η πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα αυτοτελής μονογραφία  Juande Fuca – Ο Κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αι.» (έκδοση 2002) της Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα. Επίσης θα παρουσιασθούν στοιχεία αναφορικά με περαιτέρω δράση του που έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις από την ίδια την συγγραφέα η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ερευνά και να γράφει για αυτήν την τόσο συναρπαστική ιστορική μορφή.

Θα είναι μια ταινία ή ντοκυμανταίρ με δραματουργικά στοιχεία στη σεναριακή του ανέλιξη. Τόποι, αρχεία, βιβλιοθήκες, ένα εναλλασσόμενο οδοιπορικό σε παρθένα δάση, σε μεγαλουπόλεις και σε θάλασσες, θα ξετυλίξουν την ιστορικά τεκμηριωμένη μαγεία τους στα μάτια των θεατών και θα τους παράσχουν γνώσεις που μέχρι σήμερα –κινηματογραφικά- τουλάχιστον παραμένουν άγνωστες.

Επίσης, το έργο αυτό, θα αναδείξει σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της Ελλάδας, μια ιστορική περίοδο και ένα μεγάλο κατόρθωμα από ένα σύγχρονο για την εποχή του «Οδυσσέα», που ακόμη και σήμερα δεν έχει πάρει τη θέση που του αναλογεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο ευρύτερα, καθώς είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΝΑΔΑ, γεγονός που τιμά την πατρίδα μας ιδιαίτερα.

Για την α.μ.κ.ε «έκφραση ΙΙΙ»

Κώστας Μανιουδάκης

email