Ποιες μεγάλες εταιρίες αθλητικών ιδρύθηκαν από 2 αδέρφια;

Ποιες μεγάλες εταιρίες αθλητικών ιδρύθηκαν από 2 αδέρφια;

Ποιες μεγάλες εταιρίες αθλητικών ιδρύθηκαν από 2 αδέρφια;

Θα μπορούσε να γίνει ταινία. Μάλιστα, είναι εντελώς περίεργο πώς αυτές οι δυο μεγαλειώδεις -ιστορικής σημασίας- προσωπικότητες της μόδας και του αθλητικού ρουχισμού δεν έχουν ήδη αποτυπωθεί σε φιλμ.

Γιατί η συνεισφορά τους, αλλά και γενικότερα η… “κληρονομιά” τους απολαμβάνετε καθημερινά όπου κι αν γυρίσεις και κοιτάξεις, από εκατομμύρια λάτρεις των δυο αυτών εταιριών-κολοσσών.

Καταρχήν, δίνουμε την απάντηση στο σημαντικό αυτό -ως προς την ιστορία της μόδας- κουίζ: Είναι η Adidas και η Puma. Όμως έχει πολύ ενδιαφέρον το πως όλα ξεκίνησαν. Επιχειρούμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή:

Άνοιξη του 1920, Βαυαρία. Τα δυο αδέρφια, Adolf Dassler και Rudolf Dassler έχουν κάνει κατάληψη στο πλυσταριό της μητέρας τους. Εκεί, κι αφού έχουν επιστρέψει από τον πολυπαθή Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους, να στήσουν δειλά-δειλά τη δουλειά τους. Μαστορεύουν (κυρίως ο Adolf) παπούτσια.

Ο Adolf, ειδικά, έχει εκπαιδευτεί ως τσαγκάρης και ξέρει πολύ καλά όλη την τέχνη. Σύντομα από το πλυσταριό φτάνουν να δυναμώσουν την επιχείρηση και σιγά σιγά στήνουν ολόκληρη μπίζνα, ενώ το 1924 ο Rudolf μπαίνει για τα καλά μέσα στην επιχείρηση του αδερφού του.

Το καλοκαίρι του 1928, στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ, η επιχείρηση των Dassler προμηθεύει τους αθλητές με εξοπλισμό, βάζοντας έτσι ήδη τα πρώτα θεμέλια για “άνοιγμα” της επιχείρησης και πέρα από τα εδάφη τους.

Στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο, η εταιρία των Dassler προμηθεύει με παπούτσια τον Αμερικανό αθλητή Jesse Owens. Σε αυτή τη διοργάνωση ο Owens θα κερδίσει 4 χρυσά μετάλλια, φορώντας παπούτσια της εταιρίας των Dassler.

Mε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, στη δεκαετία του 1930, τα δυο αδέρφια προσχωρούν στο ναζιστικό κίνημα, με τον Rudolf να φημολογείται ότι υπήρξε απόλυτα ένθερμος Εθνικοσοσιαλιστής. Ο ίδιος, θα στρατολογηθεί με τις δυνάμεις των Ναζί κι αργότερα θα αιχμαλωτιστεί, ενώ ο Adolf θα παραμείνει πίσω, παράγοντας μπότες για το Γερμανικό Στρατό.

Με το πέρασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι μέχρι τότε αγεφύρωτες διαφορές ανάμεσα στα δυο αδέρφια έγινα ακόμη πιο χαοτικές, κάτι που οδήγησε τον Rudolf το 1948 στο να εγκαταλείψει την εταιρία όπου συμμετείχε με τον Adolf και να δημιουργήσει τη δική του, την οποία και ονόμασε Puma, με βάση του στην άλλη άκρη της ίδιας πόλης.

Μοιραία κι ο Adolf έδωσε νέο όνομα και στη δική του επιχείρηση: Adidas (από το χαϊδευτικό του ονόματός του και το επώνυμο: Adi Dassler).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1970, η “οικογενειακή διαμάχη” θα φύγει από προσωπικές διαφορές και διαπροσωπικές εντάσεις και θα φτάσει σε πιο επιχειρησιακά και μάρκετινγκ επίπεδα. Είναι εκείνη η στιγμή που στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, δευτερόλεπτα πριν ο διαιτητής σφυρίζει το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα, ο Πελέ θα ζητήσει εσπευσμένα άδεια από τον “άρχοντα του αγώνα”, για να δέσει τα κορδόνια του.

Για μερικά δευτερόλεπτα, χιλιάδες θεατές στο γήπεδο και εκατομμύρια από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους θα δούν το ζωντανό θρύλο της μπάλας να γονατίζει και να δένει τα ποδοσφαιρικά του, ενώ η κάμερα θα ζουμάρει πάνω στα μαύρα Puma του, με τη γνωστή, χαρακτηριστική, χοντρή, λευκή γραμμή στα πλάγια. Μια -τότε αχαρακτήριστη ακόμη- “γκρίζα” διαφήμιση μόλις είχε απογειώσει το προφίλ της Puma, ενώ ο Πελέ είχε με το παραπάνω “ξεπληρώσει” τα 120.000 δολάρια που του είχε δώσει η εταιρία για να φοράει τα παπούτσια της στη διοργάνωση αυτή.

Τα δυο αυτά brands έχουν σίγουρα εκατοντάδες ιστορίες καθ οδόν μέχρι σήμερα, αλλά το σημαντικότερο εδώ είναι το ιστορικό ξεκίνημα των δυο Dassler που πήραν χωριστούς δρόμους και ίδρυσαν τα δυο αυτά μεγαθήρια της μόδας.

Όλα τα υπόλοιπα, είναι αθλητική (κι όχι μόνο) ιστορία…

email
Πηγή άρθρου: mensguide.gr